ЧЕСТО ПОСТАВУВАНИ ПРАШАЊА

Колку е безбедна вакцинацијата?

Во нашата држава секоја вакцина е одобрена само доколку успешно ги поминала сите три фази на клиничките студии. Овие национални и меѓународни стандарди за квалитет важат и за одобрување на вакцина за коронавирус. По одобрување на пазарот, вакцината продолжува внимателно да се следи и проценува со цел да се забележат многу ретки несакани ефекти.

Дали може да се исклучат несакани ефекти?

Не, сите вакцини може да имаат несакани ефекти. Но најчесто тие се лесни, самоограничувачки и спонтано поминуваат. Важно е да се знаат, и да му се објаснат на лицето кое се вакцинира за да знае што да очекува после примање на вакцината. Централна задача на процесот на тестирање и одобрување е да може јасно да се опишат несаканите ефекти. Ова исто така вклучува и можност за именување за кои групи на луѓе и во колкава мера може да појават несаканите ефекти. Но, дури и по одобрување, новокористената вакцина дополнително се надгледува и истражува. Понекогаш многу ретки несакани ефекти може да се забележат само по одобрување.

Кој не треба да се вакцинира?
  • Децата и адолесцентите на возраст под 16 години за кои вакцината во моментов не е одобрена, не треба да се вакцинираат. 
  • Бидејќи сè уште нема доволно информации, вакцинацијата за време на бременост и лактација во моментов се препорачува само според индивидуална проценка. 
  • Ако страдате од акутно заболување со треска над 38,5 ° C, вакцинацијата треба да се изврши по закрепнувањето. Сепак, субфебрилна или малку покачена температура (под 38,5 ° C) не е причина да се одложи вакцинацијата. 
  • Во случај на преосетливост на компонента од вакцина, вакцинацијата не треба да се спроведува: Ве молиме информирајте го докторот пред вакцинацијата ако имате алергии.
Дали ќе има посебна вакцина за деца?

Првично, вакцините ќе бидат достапни само за возрасни, бидејќи нивната ефикасност и безбедност кај деца и адолесценти сè уште не е соодветно испитана. Постојат неколку причини зошто вакцините во моментов се развиваат првенствено за возрасни:

  • Кај децата не се прави рано тестирање од етички причини. Пред да започнете со клиничко испитување кај деца, мора да се осигура дека не се појавиле сериозни несакани ефекти во студиите кај возрасни.
  • Развојот на вакцините за деца е сличен на развојот на вакцините за возрасни: поминува низ неколку фази во кои се проверува безбедноста и ефективноста на вакцините пред да бидат одобрени.
  • Првично, фокусот ќе биде за заштитата на оние кои се најсериозно болни од Ковид-19. Ова се особено постари луѓе и/или лица со хронични болести.
  • Може да се претпостави дека ефективните вакцини против Ковид-19 за возрасни, кои со текот на времето ќе бидат достапни во доволни количини за населението, исто така можат да ја намалат вкупната стапка на инфекција. Децата исто така можат да бидат заштитени на овој начин.

Според сè што е познато досега, децата од предшколска и школска возраст се чини дека се разболуваат поретко отколку возрасните.

Митови и факти за вакцините

Мит: вакцините кои се составени од мРНА ја менуваат вашата ДНК и може да предизвикаат рак.

Вистина: мРНКвакцините не ја менуваат вашата ДНК на кој било начин и затоа не можат да предизвикаат рак. Вакцините за Messenger РНК (мРНК) ги учат клетките како да создадат протеин што предизвикува имунолошки одговор ако некој се зарази. мРНК што се инјектира во вашето тело не комуницира со вашата ДНК. Откако мРНК ќе ја заврши својата работа, вашите клетки ја распаѓаат и расчистуваат од вашето тело. Нема трајни ефекти од мРНК во вакцината.

Мит: Вакцината не е толку ефикасна затоа треба да носите маска откако ќе се вакцинирате.

Вистина: Сите вакцини се исклучително ефикасни. Вакцините имаат различна ефикасност од 63.09% па до 95% ефикасност од зараза, но сите штитат од тешка болест и болничко лекување. Сепак, ниту една вакцина не обезбедува 100% заштита од добивање на вирус или негово ширење на други, па затоа е многу важно да продолжите да ги следите јавно здравствените мерки како што се социјално дистанцирање, носење маски и редовно миење на рацете. Ова е особено важно веднаш откако ќе ја добиете вакцината, бидејќи е потребно време за вашиот имунолошки систем да одговори и да создаде имунитет. 

Мит: Ако не сум изложен на сериозни компликации со КОВИД-19, не ми треба вакцината.

Вистина: Здравите луѓе можат да развијат тешка инфекција со КОВИД-19. И покрај тоа што имаат помал ризик од сериозни компликации со КОВИД-19, тие можат да се заразат и да го шират вирусот. Вакцинирањето ве штити вас, како и вашата заедница.

Мит: Да се добие имунитет природно е побезбеден отколку да се добие од вакцина.

Вистина: Количината на природен имунитет што ја добива лицето по инфекцијата варира од личност до личност. Според Центрот за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) од САД, раните докази сугерираат дека природниот имунитет не може да трае многу долго. Да се ​​развие имунитет од вакцината е помалку ризично отколку да се развие имунитет со прележување на болеста затоа што не постои начин да се предвиди сериозноста на симптомите ако добиете КОВИД-19.

Мит: Вакцинирањето ќе ме разболи од корона вирусот.

Вистина: Вакцината не содржи никаков жив или активен дел од вирусот КОВИД-19. Нема да предизвика позитивен тест со кој се тестира активна инфекција со КОВИД-19. Некои луѓе кои примиле вакцина пријавиле лесни до умерени несакани ефекти, вклучувајќи болка на местото на инјектирање, замор, главоболка и болка во мускулите. Не секој добива несакани ефекти. Но, ако добие, тие се нормални и знак дека вашето тело ја гради својата одбрана од вирусот.

Мит: Вакцините беа развиени премногу брзо. Не можеме да бидеме сигурни дека се безбедни.

Вистина: Вакцините КОВИД-19 беа развиени брзо во споредба со претходните вакцини затоа што научници, лекари и владини агенции низ целиот свет вложија огромни ресурси за да ја намалат бирократијата и да ги објават резултатите штом беа достапни.

Мит: Бројот на жртви од КОВИД-19 намерно се прикажува висок. Вклучува луѓе кои веќе биле болни со други состојби.

Вистина: Во извештајот на ЦДЦ за смртни случаи како резултат на КОВИД-19, истражувачите откриле дека КОВИД-19 може директно и индиректно да доведе до смртност. Луѓето со основни состојби како што се дијабетес или дебелина се изложени на поголем ризик од заразување со КОВИД-19 отколку оние кои немаат хронични болести. Вистина е дека одредена здравствена состојба на една личност може да придонесе за смртен исход од КОВИД-19. Меѓутоа, ако лицето не се заразило со вирусот, тешко дека нивната здравствена состојба би довела до нивна смрт. Бројот на жртви од КОВИД-19, всушност, е веројатно поголем отколку што покажуваат сегашните бројки. Луѓето кои умираат од КОВИД-19 без да бидат тестирани, на пример, може да не бидат вклучени во моменталното сметање. Заводот за статистика на РСМ излезе со бројка на починати во 2020 година која статисички е многу повисока од минатите години.